– De 20. beste klokkemerkene i verden

Når jeg skal kjøpe noe jeg trenger eller har lyst på, kjøper jeg det på nettet. Og enten det er noe så lite som en mikrofon eller en stor TV, bruker jeg flere timer på undersøke hvilket produkt som er best og hva som gir mest verdi for pengene.

Nå er det klokke som står for tur! Interessen for en klokke er i alle fall sterk, og topplokket sitter nå på så mye informasjon at det må ned på papiret for å gjøre plass til andre ting på harddisken :P

Hvis man først skal kjøpe en dyr klokke, er det som med alt annet man kjøper viktig at objektet er lett å selge videre ved en senere anledning, og gjerne til en høyere pris enn det man kjøpte det for.
I klokkeverden som i moteverden, finnes det merker som kun selger fordi de spiller på markedsføring og det som kan fremstå som en god pris. Det kan virke som du har gjort et godt kjøp, men i virkeligheten lever merket kun på momentumet det har skapt gjennom markedsføring, og det er en overflod av produktet i markedet som gjør at å videreselge produktet til en god pris nærmest er umulig. Et godt eksempel på dette i moteverden er Michael Kors. I klokkeverden er Daniel Wellington er passende eksempel.

Her kommer de 20. mest respektable klokkemerkene i verden:


#1: Patek Phillippe
Grunnlagt: 1851
Grunnleggere: Antoni Patek (fra Polen) og Adrien Philippe (fra Frankrike)
Hovedkontor: Sveits


#2: Vacheron Constantin
Grunnlagt: 1755
Grunnlegger: Jean-Marc Vacheron (fra Sveits)
Hovedkontor: Sveits
Eies av: Compagnie Financière Richemont SA
Interessant informasjon: Produserte verden første kompliserte klokke og den første klokken med motordrevne pekere. Har laget klokker for blant annet Napoleon og paven.


#3: Rolex
Grunnlagt: 1908 i London
Grunnleggere: Hans Wilsdorf (fra Tyskland)
Eies av: Montres Tudor SA
Hovedkontor: Sveits (fra 1919)
Interessant informasjon: Rolex er verdens største luksusklokkemerke. Hans Wildsdorf ville appelera til alle og produserte derfor Rolex til de rike og Tudor til mannen i gata. Rolex fant blant annet opp verdens første vanntette klokke i 1926 (Rolex Oyster) og den første klokken som automatisk kunne bytte dag og dato i 1956 (Rolex Day-Date)


#4: Audemar Piguet
Grunnlagt: 1875 i Sveits
Interessant informasjon: Jules Louis Audemars (fra Sveits) og Edward Auguste Piguet (fra Sveits).
Eies av: Renaud & Papi SA Centror SA
Hovedkontor: Sveits


#5: Jaeger LeCoultre
Grunnlagt: 1833 i Sveits
Interessant informasjon: Antoine LeCoultre (fra Sveits). Franske Edmond Jaeger sitt navn ble lagt til i 1937.
Eies av: Compagnie Financière Richemont SA
Hovedkontor: Sveits
Viktig: De fleste leverandører av klokker kjøper mekanismen av noen andre og lager designet selv. Cartier skrev f.eks kontrakt med LeCoultre som sikret Cartier alt som kunne lages i en periode på hele 15 år.
Jaeger LeCoultre er det merket som har flest oppfinnelser registrert på sitt navn (over 400) og er uten tvil det merket som har hatt mest å si for utviklingen av mekaniske klokker.


#6: Breguet
Grunnlagt: 1775 i Paris
Grunnlegger: Abraham-Louis Breguet (fra Frankrike)
Eies av: The Swatch Group
Hovedkontor: Sveits
Interessant informasjon: Breguet er sammen med Blancpain og Vacheron Constantin et av verdens eldste klokkemerker og oppfinneren av det alle ønsker seg i en klokke, nemlig en tourbillon. Breguet var også det første merket til å lage og selge en klokke som man kunne ha på armen.


#7: Zenith
Grunnlagt: 1865 i Sveits
Grunnlegger: Georges Favre-Jacot (fra Sveits)
Eies av: LVMH
Hovedkontor: Sveits
Interessant informasjon: Zenith lagde verdens første chronograph (Zenith El Primero Chronograph). Zenith sin bevegelse var så god at den ble brukt av Rolex sin Daytona i 12 år, fra 1988 til 2000.


#8: A Lange & Söhne
Grunnlagt: 1845 i Tyskland
Grunnlegger: Ferdinand Adolph (fra Tyskland)
Eies av: Compagnie Financière Richemont SA
Hovedkontor: Tyskland


#9: Omega
Grunnlagt: 1903 i Sveits
Grunnlegger: Louis Brandt (fra Sveits)
Eies av: The Swatch Group
Hovedkontor: Sveits (fra 1919)
Interessant informasjon: Omega var leverandør av klokker til The Royal Flying Corps og den amerikanse hæren ved slutten av første verdenskrig. Omega var også NASA sitt førstevalg da de skulle til månen i 1969. Ikke nok med det har Omega vært den offisielle tidtageren under OL siden 1932


#10: Panerai
Grunnlagt: 1860 i Italia
Grunnleggere: Giovanni Panerai (fra Italia)
Eies av: Compagnie Financière Richemont SA
Hovedkontor: Sveits
Interessant informasjon: Under andre verdenskrig brukte italienske dykkere Panerai klokker. Selv om klokken gikk under navnet Panerai, var det på den tiden Rolex som designet både utseendet og innholdet i klokken.

#11: Blancpain
Eies av: The Swatch Group

#12: IWC Shaffenhausen
Eies av: Compagnie Financière Richemont SA

#13. Tudor
Eies av: Montres Tudor SA

#14: Ulysse Nardin
Eies av: Kering SA

#15: F.P Journe
Eneste produsentsom har vunnet Aiguille d’Orgrand prize fra the Fondation du Grand Prix d’Horlogerie de Genève tre ganger.

#16: Jacob & Co

#17: Chopard
Eies av: Scheufele

#18: Hublot
Eies av: LVMH

#19: Breitling
Eies av: CVC Capital Partners

#20: Cartier
Eies av: Compagnie Financière Richemont SA


Styr unna!

TAG Heuer

Grunnlag:

TAG Heuer het opprinnelig Heuer helt fra 1860 frem til 1985.
I 1985 kjøpte den syriske businessmannen Akram Ojjeh (https://en.m.wikipedia.org/wiki/Akram_Ojjeh) opp Heuer og valgte utrolig nok å endre navnet til TAG Heuer, kun fordi selskapet hans hadde navnet TAG Group. Et selskap som forøvrig også driver med blant annet flytransport (TAG Aviation) og hotell (TAG hotels). 125 år med merkevarebygging og historie, rett i grøfta på grunn av ren egoisme.

Akram gikk bort kun 16 år senere, i 1991. I 1999 kjøpte LVMH (Louis Vuitton Möet Hennessy Group) opp TAG Heuer, og valgte merkverdig nok å beholde det nye navnet, selv om det representerte et annet selskap og et merkevarenavn med kun 24 år på baken.

Disse faktorene har gjort at få om ingen av de store klokkesamlerene verden rundt har en eneste TAG Heuer i sin kolleksjon. Siden 1985 har merket blitt en kasteball mellom selskaper som ikke har noe erfaring med klokker, men ser en sjanse til å tjene gode penger ved å drive massiv og dyr markedsføring. Et nytt klokkemerke uten historie som blant annet er å se som hovedsponsor i Premier League og Formula 1, er noe som lukter allmennseie lang vei. Og det alle har, stiger ikke i verdi, er vanskelig å selge videre til en god pris og er dermed noe seriøse samlere naturlig nok ikke ønsker.

Ps. Originale klokker fra Heuer er her et unntak, og klokker fra tiden før Heuer ble kjøpt opp av TAG Group blir ikke sett på med like mye forakt.

Én tanke på “– De 20. beste klokkemerkene i verden

Din kommentar må godkjennes før den publiseres.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s