– Hvorfor er det 60 minutter i én time?

Og hvorfor er det egentlig 60 sekunder i ett minutt?

Jo, det har seg nemlig slik at det i gamle dager hverken var klokker eller andre teknologiske duppedingser som viste tiden.
Det var folket av Babylon, også kjent som babylonerne, som bestemte at det skulle være 60 sekunder i ett minutt og 60 minutter i én time. Babylon ble forresten registrert som en egen stat først i 1894 før Kristus, eller – (minus) 1894 om du vil. Så dette er ikke noe som har skjedd nylig :)

Babylonerne måtte finne et relativt høyt tall, som det var lett å dele opp. Tallet 10 hadde kanskje vært enklest, men det hadde gitt dem langt flere minutter og timer å telle totalt. Kortsiktig hadde det vært enkelt, men langsiktig hadde det vært helt forferdelig.
Hvis 10 sekunder = 1. minutt, så er 10 miutter = 1 time. Da hadde det kun vært 100 sekunder (10 sekunder x 10 minutter) i en 1 time.
«Jeg er der om 5 minutter» hadde da vært «Jeg er der om 50 sekunder», altså under det vi i dag kaller ett minutt. Og 5 minutter hadde faktisk blitt det samme som «Jeg er der om en halvtime», ettersom en time hadde vært 10 min :)

Tallet 60 deles lett opp i 1 (60 min), 2 (30 min), 3 (20 min), 4 (15 min), 5 (12 min) og 6 (10 min). Tallet 60 er faktisk det laveste tallet som kan deles opp av alle disse, og få et helt tall som et resultat. Og det er nettopp det vanskeligste oppdelingen, nemlig 5, som var babylonernes redning.
I stedet for å telle fingre, brukte Babylonerne tommelen, og telte til 12 ved å bruke leddene i fingerne som referanser.
Hvis du ser på håndflaten din og deretter på fingerne dine, ser du tydelige vannrette streker i huden, som er et resultat av at du kan bøye fingerne dine. Hvis du bruker tommelen din på den samme hånden til å telle antall streker (du teller altså ikke med strekene på tommelen din) kommer du frem til 12. Telte Babylonerne en hånd fem ganger, hadde de altså ett minutt (12 x 5 = 60)

På den tiden hadde de ingen som hadde oversikt og satt og talte antall minutter og timer. De brukte solen som en naturlig form for klokke. Men de kunne f.eks bruke tellingen til sin fordel når de skulle koke eller steke mat, eller skulle beregne avstander.

* Se flere lærerike og interessante innlegg her.

Din kommentar må godkjennes før den publiseres.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s