– Oljefondet (Statens pensjonsfond utland)

Hva vet du om Statens pensjonsfond utland, bedre kjent som oljefondet?

Nordmenn er generelt er stolt over oljefondet. Til tross for dette, vet de ekstremt lite om det som nå har blitt verdens største statsfond (kilde).
Men det å havne på toppen av listen har sin pris. Den eneste grunnen til at vi passerer Abu Dhabi, som er en liten by i de forente Emirater med kun 620.000 innbyggere (kilde), er fordi Abu Dhabi har foretatt ektreme investeringer i byen sin.

I motsetning til landet Norge, har byene Abu Dhabi og Dubai forstått at de innen få år vil være tom for olje. De har derfor valgt å investere og bygge ut byene sine, slik at de tiltrekker bedrifter og turisme. Dette har de lykkes med, og turisme, salg av eiendomer og  finanstjenester er nå deres største inntekt.
Til tross for at analytikere har bekreftet at Norge kan gå tom for olje allerede innen 8,5 år (kilde) har nordmenn og politikerne fortsatt ikke forstått at vi må finne en ny måte å tjene penger på. Norge er tydligvis unike. Vi skal tjene penger på å investere i alt annet enn vårt eget land.

Hvordan går det med investeringene våres?

De fleste tror at oljefondet går bra, ettersom det er sannsynlig at de beste investorene i landet forvalter fondet. Sannheten er at oljefondets har tapt omtrent 300.000.000.000 kroner de siste 10 årene. (kilde)

I 2008, frem til mars i 2009, tapte oljefondet rundt 800.000.000.000 kroner. (kilde) Til sammenligning var utgiftene i statsbudsjettet for 2009 på 870.000.000.000 kroner. Og det var inklusiv en krisepakke.
2008 var oljefondets dårligste år. Da tapte fondet 633.000.000.000 kroner, målt i internasjonal valuta.

Til tross for dette økte statens pensjonsfond utland, med Stortingets samtykke, aksjeandelen fra 40 til 60 prosent i 2009.

Senest i 2011 gikk oljefondet med svimlende 89.000.000.000 kroner i minus (kilde)

Burde vi ikke sikre fremtidig inntek ved å investere mer i vårt eget land?
Enkelte politikere snakker om at vi vil få inflasjon ved å bruke for mye penger, likevel har byer som Dubai og Abu Dhabi investert mer i byene sine enn vårt totale oljefond, uten store endriger i valutaen.
Med en gigantisk verdenskrise rett rundt svingen, hva vil skje med oljepengene vi nå har ‘investert’? Hvis vi ser tilbake på året 2008, er svaret enkelt: det er røde tall i vente.

* Les også: Norge: Verdens rikeste land, med verden minste ambisjoner.

Én tanke på “– Oljefondet (Statens pensjonsfond utland)

  1. Tapene ble tatt i de årene da finanskrisen inntrådte. Kjøpene i årene etter ble gjort da prisene var lave, og man kunne forvente ny prisstigning. Økning av aksjeandelen var i lys av dette fornuftig.
    Når oljen tar slutt vil også verdien vil falle på grunn av at vi går over til andre energikilder. Da vil oljefondet ha reserver til å støtte opp under en økonomi som ikke lenger har inntekter fra sektoren. En kan saktens argumentere at man burde bruke pengene nå, men man bruker faktisk en del av det. Det meste legges imidlertid til side for fremtidige generasjoner. De som er unge i dag burde sette pris på det!
    Den regjeringen vi har hatt de siste årene har gjort mye galt, og unnlatt å gjøre enda mer som hadde vært riktig, men akkurat her støtter jeg deres handlinger, og håper at FrP ikke får den nye regjeringen til pisse i buksa – som kjent føles det godt med en gang, men så blir det til plage inntil man får av seg klærne.

Din kommentar må godkjennes før den publiseres.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s