– Førstehjelp og myter.

Myte 1. «Det er bedre å ikke gjøre noe enn å risikere å gjøre ting verre»

Feil. Hvis noen blør og du unnlater å yte bistand kan den skadede miste for mye blod, gå inn i sjokk og i verste fall dø.
Hvis noen er bevisstløs, men puster, kan vedkommende svelge tungen sin eller kveles av eget oppkast dersom han/hun ikke ligger i stabilt sideleie.
Hvis noen er bevisstløs og ikke puster vil vedkommende fortsette med akkurat det hvis du ikke foretar deg noe.

Myte 2. «Legg hodet bakover hvis du blør neseblod»

Feil. Gjør du det kan blodet renne ned i strupen din og medføre kvalme og oppkast. Du bør heller bøye hodet framover, klype neseborene sammen og puste gjennom munnen. Hvis du ikke har sluttet å blø innen en halvtime bør du dra til legevakta.

Myte 3. «Folk med hjerteinfarkt bør ligge»

Feil. Det kan gjøre det vanskeligere for vedkommende å puste. En halvsittende stilling der knærne er bøyd og hodet og skuldrene har støtte er bedre.

Myte 4. «Hvis noen blør i armen eller beinet er det lurt å knytte noe stramt ovenfor såret»

Feil. Dette kan stoppe all blodtilførsel til armen eller beinet, hvilket kan gi skade på vevet. Det er bedre å presse noe hardt mot selve såret og holde armen/beinet høyt.

Myte 5. «Du må aldri flytte på noen etter en trafikkulykke, selv om de ikke puster»

Feil. Det er bra å være oppmerksom på hode- og ryggradsskader, men det aller viktigste er å sørge for at folk puster. Hvis vedkommende er bevisstløs og puster bør du sørge for frie luftveier ved å forsiktig løfte vedkommendes hake og bøye hodet litt bakover.

Myte 6. «Hvis et barn har drukket blekemiddel må du få det til å kaste opp»

Feil. Dette kan gi enda mer skade i strupe og munn. Ring 113 og gi barnet melk eller kaldt vann hvis det har brannskader i munnen.

Myte 7. «Hvis noen har fått noe i halsen må du stikke fingrene ned i strupen på dem»

Feil. Dette kan få gjenstanden til å sette seg enda mer fast. Slå heller vedkommende hardt mellom skuldebladene. Hvis ikke dette hjelper kan du prøve Heimlich-manøveren. Er du ikke helt sikker på hvordan du gjør den riktig bør vedkommende som blir utsatt for manøveren undersøkes av lege etterpå, for å være sikker på at hun/hun ikke har pådratt seg indre skader av behandlingen.

Myte 8. «Hvis noen har epileptisk anfall er det lurt å å putte noe hardt, f.eks. en skje, i munnen på dem»

Feil. Grunnen til at mange gjør dette er for å hindre at vedkommende biter seg i tunga. Men konsekvensen kan i stedet bli at den anfallsrammede ødelegger tennene sine. Det beste er å omgi vedkommende med puter, tepper eller jakker, slik at han/hun skader seg minst mulig ellers. Når anfallet avtar sjekker du pusten og legger vedkommende i stabilt sideleie.

Myte 9. «Hvis du føler at du må besvime så sett deg med hodet mellom beina»

Feil. Hvis du faktisk besvimer kan du falle framover og slå hodet ditt. Legg deg heller på ryggen og plasser beina høyt.

* Les også: Viktig informasjon du ikke vet om solarium eller Politikk. Norge: Verdens rikeste land, med verdens minste ambisjoner.

Din kommentar må godkjennes før den publiseres.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s