– Politikk. Norge: verdens rikeste land, med verdens minste ambisjoner.

– Vi har ikke råd til å bygge ut eller oppgradere tognettet i landet vårt. Vi tar oss såvidt råd til å vedlikeholde akuttskadene som oppstår på grunn av det manglende grunnarbeidet.

– Vi har ikke råd til å vedlikeholde skoler, offentlig eide bygninger og kirker. Vi har ikke engang råd til å holde de offentlige svømmehallene som ble bygd opp under krigen vedlike, så de unge kan lære seg å svømme.

– Vi har ikke råd til å bygge ut veinettet vårt. Vi har ikke engang råd til å vedlikeholde eller sikre det, eller måke og strø veiene tilstrekkelig om vinteren.

– Vi tror at det er billigere å la folk gå på sykepenger og etter hvert attføring, så vi tar oss ikke råd til å operere folk som trenger det, men lar dem heller gå uproduktive med smerter, ofte i flere år før de får hjelp.

– Vi har ikke råd til å ta vare på dem som er syke, eldre eller dem som ikke klarer å ta vare på seg selv.

– Vi har ikke råd til å gi en håndsrekning til narkomane, psykisk ustabile eller til dem som er bostedsløse.

– Vi har ikke råd til å opprettholde eller vedlikeholde akuttmottak og fødeavdelinger.

– Vi har ikke engang råd til å opprettholde en politietat som trygger folk og folks eiendom.
Vi har heller ikke råd til å bygge nok fengsler, noe som fører til at folk som er straffedømt står i soningskø.
Så nå betaler folk flest for alarmer til boligene sine, slik at vi kan føle en viss trygghet, og for at forsikringsselskapene kan gi oss tilbud vi kan leve med.

Men dette er tilsynelatende greit. Hvorfor? Fordi andre land har det mye verre enn oss. Vi, vi har det godt.

Folk uten innsikt og økonomisk utdannelse sammenligner oss med andre land, som i teorien blir helt feil, ettersom få om ingen har så mye ressurser pr. innbygger som Norge. Og når Ola Nordmann havner i en diskusjon om emnet, sammenligner han oss med land som befinner seg i Afrika. For det er slik folk uten ambisjoner tenker: «Vi kunne hatt det verre» i stedet for: «Vi kunne hatt det mye bedre».
Det er kun innenfor politikk slike tolkninger forekommer. Forestill deg om bedrifter hadde operert under samme tankegang. «Norges største bedrift Statoil gikk i år med 1.000.000 kroner i pluss. Men det er bra, for Siljes frisørsalong gikk bare 50.000 kroner i overskudd.»

Vi har midlene til å bli et flott land, men har de samme ambisjonene som et land uten midler. Økonomien i landet vårt opplever oppgangstider, men vi skal ikke oppgradere landet. Sa da spør jeg deg: Hvis vi ikke har råd til å bruke penger når økonomien er god, tror du virkelig vi har råd til å bruke penger når økonomien går dårlig?
«Vi skal spare penger til fremtiden» sier enkelte politikere. Men når er denne ‘fremtiden’? Og når vi kommer til denne ‘fremtiden’, ja da har det tydligvis gått så ille i dette landet at pengene vil måtte brukes til vedlikehold, i stedet for oppgraderinger.
Det er viktig at vi utvikler landet, slik at det kan gi avkastning i fremtiden. Når oljen går tom innen 35 år, vil vi nå sitte igjen med et land uten annen inntekt enn eksport av fisk. Hvert enkelt land trenger nemlig store bedrifter som kan bringe skatt inn i statskassen, og få folk i arbeid.

* Les også: Viktig informasjon om Oljefondet!

Din kommentar må godkjennes før den publiseres.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s